Tapolcai-medence tanösvények

Tapolcai-medence tanösvények

Bazaltorgona tanösvény, ökotúra a Tapolcai-medencében, a Szent György- hegyen

A Szent György-hegyen a legforgalmasabb, természeti értékekben legbővelkedőbb turistautakra illeszkedik a közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló magyar és német nyelvű tanösvény. A volt raposkai bányudvarból (megközelíthető Tapoca felöl) indul az ajánlott nyomvonalú ösvény. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tanösvénye:

GPS: 46.97529983520508 | 17.929899215698242

 

Badacsony Geológiai és Botanikai tanösvény

Ha Badacsony, akkor bor, bazalt és BalatonBadacsony-hegy oldalán futó kétnyelvű ismertetőtáblákkal ellátott Geológiai és botanikai tanösvény a vulkáni hegyek geológiai, botanikai, zoológiai és tájhasználati módjait ismerteti, melynek során tanulmányozhatjuk a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat. szabadon látogatható, önmagába visszatérő tanösvény megtekintéséhez szakvezetés is igényelhető.

ÚtvonalRózsakő – Kisfaludy-kilátó – Kőkapu – Kőkereszt – Klastrom-kút – Bújdosók lépcsője – Tördemici kilátó
Táv: 4 km

 

Szigliget, Kamon-kő tanösvény

Szigligeti templomtól indul.

46° 48′ 5.2272″ N17° 25′ 56.1504″ E 

Végigsétálva a szigligeti templomtól induló, majd ugyanoda visszaérkező, kék T jelű Kamon-kő Tanösvényen – amely nevét egy, a vulkanizmus emlékeit feltáró sziklavonulatról kapta – a Balaton-part egyik legszebb településének és környezetének értékeit ismerheti meg. Végigvezetjük Önt a falu hangulatos utcáin, így (a köszöntőn kívül összesen 9 ismertető tábla segítségével) megismerkedhet a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével, megtekinthet egy Árpád-kori templomromot, az erdőbe lépve olvashat a Balaton kialakulásáról, és bemutatjuk a terület növény- és állatvilágát, valamint a geológiai múlt fontosabb történéseit, az egykori tűzhányók világát is. A tanösvény 6 km hosszú, a szintkülönbség 290 m.Ez a táv kényelmes tempóban (rövidebb pihenőkkel) 2,5-3 óra alatt megtehető.