Skip links
theodora tanösvény

Káli-medence tanösvények

A Theodora Tanösvény a Káli-medence belsejének természeti értékeit, egyedülálló vízbázisát, valamint tájhasználati módjait mutatja be az idelátogatóknak.
2006-ban nyílt meg a kistestvére: a Theodora Kékkő Tanösvény A két tanösvényt az Idő Ösvénye köti össze.

GPS: 47.248404 17.967948

A Theodora Tanösvényt és a Theodora Kékkő Tanösvényt az úgynevezett Idő Ösvénye köti össze, egyedülálló módon bemutatva a földtörténet különböző szakaszait. Az 1,1 km hosszú Idő Ösvényén végigsétálva minden lépésünkkel átlagosan 2 millió évet haladunk előre az időben.
A Theodora – Kékkő Tanösvény a Káli-medence északnyugati részén látható geológiai és kultúrtörténeti értékekből nyújt ízelítőt. A gyalogosan bejárható, 15 állomásból álló tanösvény kiindulópontja a Kereki-majornál található, mely gépkocsival és busszal is megközelíthető a Tapolca – Zánka közúton.A 8 km hosszú, önmagába visszatérő nyomvonalú ösvény a vulkáni eredetű Kereki-domb után, Szentbékkálla érintésével az impozáns Szentbékkállai Kőtengeren halad át. Utunk második fele egy erdős emelkedőt követően szőlőültetvények mellett folytatódik, majd Kisfalud templomromját elhagyva, Mindszentkállán keresztül érkezünk vissza kiindulási helyünkre.Ha a Theodora – Kékkő Tanösvényt Kékkút felől szeretnénk megközelíteni, a Theodora Tanösvényen keresztül is megtehetjük. A közvetlen kapcsolatot egy 1,1 km hosszú, közelítően egyenes nyomvonalú, különlegesen kialakított gyalogos ösvény teremti meg, melyet az Idő Ösvényének kereszteltünk el. Időbeli sétánk a Föld 4600 millió éves történetét foglalja magában, és néhány a Föld történetében érdekes eseményt megörökítve, bepillantást nyerhetünk a geológiai régmúltba.

A tanösvény útvonalát kék színre festett kavicsokat, illetve „bogarakat” utánzó útjelző oszlopok mutatják. Minden egyes információs táblán egy-egy, a következő megállóra utaló egyszerű kérdést is olvashatunk, majd továbbsétálva válaszaink helyességét is ellenőrizhetjük.

Állomások nevei:

1. Kereki-farm
2. Kerekikál
3. Kereki-domb
4. Káli-medence vízrendezése
5. A mélység titkai
6. Szentbékkálla határában
7. Szentbékkállai Kőtenger (kialakulás)
8. Szentbékkállai Kőtenger (élet a kövek között)
9. Szentbékkállai Kőtenger (formai elemek)
10. A kőzetek gyűrődése
11. Felhagyott kőbánya
12. Kialudt tűzhányó Mindszentkálla mellett
13. Kisfalud, szőlő és bortermelés
14. Kőfelhasználás a népi építészetben
15. Afrika „földje” a Káli-medencében